Начало » Решения

Решения

Районна избирателна комисия Силистра


РЕШЕНИЕ
№ 170-НС
Силистра, 17.10.2014

ОТНОСНО: Жалба от предизборния щаб на КП РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК Силистра във връзка със агитация на турски език, извършена от лица в микробус на територията на Община Главиница на 30.09.2014 г. от 15.40 ч

В РИК Силистра е заведена с вх. № НС-00182/01.10.2014 г. жалба от КП РЕФОРМАТОРСКИ БЛОК, с която се сигнализира РИК - Силистра за провеждане на агитация на турски език на територията на гр. Главиница със заснет клип, който е приложен на технически носител към жалбата, като се сигнализира за движещ се бял микробус с мегафон.

Постъпил е сигнал по телефон на 01.10.2014 г. в 14.15 ч., в който се прави оплакване за провеждане на предизборна агитация в гр. Дулово от неизвестни лица, движещи се с бял микробус, който е свързан с подадения писмен сигнал за гр. Главиница от КП Реформаторски блок

Районна избирателна комисия извърши проверка чрез Работна група и установи след проведени разговори със служители на община Главиница, че в посоченото в жалбата време микробус със софийска регистрация е провеждал агитация на турски език в полза на ПП ДПС. При придвижването към град Силистра работната група по проверка на жалбата е уведомена за постъпилия сигнал по телефон и за агитация на турски език и в гр. Дулово. В гр. Дулово е установено, че микробус с рег. № СА 3994 НС с отличителни знаци на ПП ДПС извършва агитация на турски език.

Тутраканска районна прокуратура е образувала преписка по получените материали по компетентност Изх. № 600/15.10.2014 г.; Наш Вх. № НС-00279 от 16.10.2014 г. От събраните по преписката материали е видно, че микробус с рег. № СА 3994 НС е собственост на ПП ДПС и със същия микробус по свидетелски показания е извършена агитация на турски език.

Изхождайки от събраните и разгледани доказателства, комисията мотивира извода за извършено нарушение от разпоредбата на чл. 181, ал. 2 от ИК, забраняваща на политическите субекти да водят предизборна кампания на език различен от българския.

Предвид горното и на основание чл. 181, ал. 2 и чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс, във връзка с Решение № 129-НС от 01.10.2014 г. Районна  избирателна комисия

 

Р Е Ш И:

 

УСТАНОВЯВА нарушение на забраната за водене на предизборната кампания на език различен от българския за нарушение извършено от лица, присъстващи в микробус с регистрационен № СА 3994 НС, собственост на ПП ДПС.

ОПРАВОМОЩАВА председателя на РИК да състави акт за установеното нарушение на ПП ДПС .

След връчването му актът да се изпрати на областния управител на област Силистра за издаване на наказателно постановление.

Решението може да се обжалва пред Централна избирателна комисия в 3 /три/- дневен срок от обявяването му. 

 

ПРЕДСЕДАТЕЛ:
Теодора Тодорова

СЕКРЕТАР:
Вилдан Мемиш

* Публикувано на 17.10.2014 в 20:25 часа

« Всички решения

Web Content Accessibility Guidelines 2: Level AA Conformance
Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив град Пловдив област Разград Русе Силистра Сливен Смолян София РИК 23 София РИК 24 София РИК 25 София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол